Hur smidig är du på att prata om din intelligens? Visste du att det är vanligare att de mindre smarta pratar om hur smarta de är och ibland skryter om det? Riktigt smarta personer låter andra påpeka att de är smarta men säger aldrig något om det själva. Det kan mycket väl vara så att det är mest smart att inte skylta med hur smart man är. Om man vill vara strategisk ska man välja med omsorg vad man säger och inte säger.
Entreprenören, investeraren och marknadsföringsspecialisten John Rampton har tittat närmare på vad smarta personer aldrig säger och han har föreslagit följande lista.
1. Jag är, typ, en smart person
Detta sade Donald Trump vilket fick många att rynka på näsan. Ingen intelligent person säger så. När Stephen Hawking fick frågan vilken IQ han har svarade han: "Jag har ingen aning. Människor som skryter om sin IQ är 'losers'".
2. Så har vi alltid gjort
Smarta personer håller inte fast vi sådant som inte svarar mot nya utmaningar. När världen förändras är det klokt att lära sig ny saker och anpassa sig.
3. Ingen annan gör på det sättet så det tänker inte jag heller göra
Smarta personer sneglar inte på vad majoriteten eller andra gör utan ställer frågan om det finns bättre sätt. Det stora majoriteten är aldrig först med att komma med nya idéer. När majoriteten gör något är det inte längre en nyhet. Den som vill tänka nytt får hitta inspiration någon annanstans än bland majoriteten.
4. Det är inte rättvist
När något inte går som man hoppats hjälper det inte att klaga på att förutsättningarna är orättvisa. Den som är smart tar reda på varför det gick snett, gör en analys och försöker göra det bättre i framtiden. Det blir möjligtvis rättvist när man anstränger sig mycket och får mycket tillbaka.
5. Jag bryr mig inte
Man säger inte "jag bryr mig inte" om något är av betydelse. Det är bra att bry sig om andra och om sådant som gör en skillnad. Den som inte bryr sig har gett upp eller vill inte erkänna att hen inte ansträngde sig tillräckligt för att lyckas. Smarta personer bryr sig och när man bryr sig är det värt att anstränga sig.
6. Det är som det är
Den som säger "det är som det är" säger att man inte ska eller kan ändra på saker. En smart person tänker att det kan bli...
7. Det är inte mitt fel
När något går fel hjälper det inte att skylla på någon annan. Om man är en del av ett projekt som går fel, inser man om man är smart, att man också bär en del av ansvaret. En välfungerande grupp delar både framgång och misslyckande.
8. Det var ingen som bad mig
Smarta personer är ofta proaktiva och har redan tänkt på vad de borde göra eller fundera ingående på.
9. Jag är beredd att betala ...
En smart person avslöjar inte hur mycket hen vill betala förrän det har skett en förhandling. Det är bättre att den som ska utföra något talar om vad hen vill ha betalt. Därefter svarar man.
10. Det måste bli perfekt
Den som är smart inser att det inte finns något som är perfekt eller kan bli perfekt. Man lär sig två saker: (1) det blir bättre om man jobbar hårt för något; (2) man bör veta när det är dags att bli nöjd och gå vidare istället för att fastna i en önskan att skapa det perfekta för då kan man hålla på i all evighet.
11. Jag ska försöka
Den som säger att hen ska försöker har redan uttalat en acceptans att misslyckas. Om man kan tänka sig ett misslyckande som ett möjligt utfall är man inte beredd att anstränga sig så mycket som man behöver för att lyckas.
Människor som är smarta, eller har lärt sig att framstå smarta, tänker och kommunicerar på ett särskilt sätt. Framför allt undviker de vissa sätt att uttrycka sig. De klumpiga sätten att uttrycka sig kan skada andra, underminera situationen eller få en själv att uppfattas som mindre intelligent. Den som är smart eller vill verka smart undviker ovan elva uttryck.
Kommer du på något mer som man bör undvika att säga?
Andra inlägg
- Framgångsfaktorer för bra sex
- Vässa färdigheterna inom HLR - Boka en utbildning i Stockholm
- Varumärkeskännedom - mer än bara reklam
- Välmående kärleksrelationer som varar länge
- Framgångsfaktorer för att gå ner i vikt
- Attribution och framgång
- Vilken ledarskapsmodell är bäst?
- Framgångsrikt lyssnande
- Öppen för nya erfarenheter
- Skyddsfaktorer i förhållande till Covid-19