Varumärkeskännedom - mer än bara reklam

En av de viktigaste frågorna för företagare är varumärkeskännedom. Om ingen känner till dig finns du inte. Digitaliseringen ställer andra krav för att skapa kännedom, men det är lätt att glömma till synes enkla saker som du som företagare kan göra. Här har jag samlat några förslag.

   Google är en viktig ditigal plats att synas på.

Vad ditt företag erbjuder kunden är det till synes mest avgörande för vilken marknadsföringsväg du som företagare bör ta för att öka varumärkeskännedomen. Driver du en e-handel så är det i särklass viktigaste att du skapar kännedom digitalt, där dina kunder finns. SEO och SEM är två begrepp som är viktiga att känna till när du vill skapa synlighet digitalt. Nästa steg är att se till att du möter kunden på rätt sätt på din plattform, enkel navigering, tydlig information och svar på frågor är avgörande.

Om du istället driver en byggfirma så finns det mer att tänka på än att bara vara sökbar när kunderna googlar efter byggtjänster. Detta är istället en bransch som är beroende av att skapa väldigt högt förtroende och motverka negativa uppfattningar byggbranschen. Visa kunderna att du är pålitlig med andra ord. Utförandet av tjänsten blir ett bestående minne och sätter sin prägel på varumärket.

Se till att synas i omgivningarna på ett mer traditionellt sätt. Har du företagsbilar så har du rullande reklampelare som bör nyttjas. När du är ute på arbeten så kan du be om att få sätta upp en skylt tillfälligt, under pågående arbete, för att visa att just ditt företag har fått förtroendet att göra arbetet. Precis som bilarna är dina anställda bra reklam för företaget, se till att exempelvis ha mössor med tryck. Glöm inte heller att människorna som du kommer i kontakt med är viktiga för att skapa förtroende hos nya eventuella kunder. Nöjda kunder som tipsar vänner och bekanta och anställda som skryter om sitt arbete är ovärderliga för dig som företagare.

   Exempel på huvudbonad med tryck.

Listan kan naturligtvis göras mycket längre men detta är några initiala förslag på att synas för att lyckas.

Tips på vidare läsning:

Ett personligt varumärke.

Framgångsfaktorer för företagande.

27 Aug 2021