Framgångsfaktorer för att gå ner i vikt

Att gå ner i vikt är något som otaliga personer sätter som mål på nyårsdagen varje år, och trots detta är det endast ett fåtal som lyckas, och än färre som lyckas bibehålla sin nya vikt. Det kan kännas som någon form av magi att se dessa framgångshistorier, särskilt efter det att vi har slavat iväg själva på gymmet utan att se de resultat vi var ute efter.

Sanningen är att det inte handlar om magi, utan snarare om att fokusera på ett fåtal väsentliga framgångsfaktorer. Om du följer dessa kommer du garanterat att gå ner i vikt förr eller senare, eftersom de bygger på naturliga lagar som inte går att kringgå.

Kaloriunderskott - den främsta framgångsfaktorn vid viktnedgång

Oavsett vad du gör, bygger en viktnedgång på en huvudsaklig princip. Om du konsumerar mindre energi än vad du gör dig av med på en daglig basis, kommer du att gå ner i vikt. En mer teknisk definition av detta är om du äter färre kalorier (ett mått på energi, som vi bland annat använder för att benämna den biologiska energinivån i livsmedel) än vad din kropp använder sig av, kommer din kropp i sin tur att vända sig till andra sätt att generera energi. Kroppen vänder sig då till dess energidepåer, vilket kan hittas i kroppens fettceller. Detta innebär även att då du konsumerar mer energi än vad du gör dig av med, kommer din kropp i sin tur att förvara denna energi som ytterligare fettceller, vilket leder till en viktuppgång.

Det absolut viktigaste du behöver göra för att gå ner i vikt är därmed att se till att du konsumerar färre kalorier än vad du gör dig av med under dagen. Men hur gör vi detta? Den mest logiska svaret på denna fråga kan delas upp i två delar - konsumera mindre och förbränn mer.

Konsumera mindre energi

Det låter kanske självklart att det första du behöver göra för att gå ner i vikt är att äta mindre. Detta behöver däremot inte innebära att du inte äter annat än sallad och kyckling. Om du förstår hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller, betyder det även att du kan njuta av de livsmedel du tycker om, fast i måttliga mängder. En väldigt effektiv strategi för att begränsa sitt kaloriintag är därmed att välja livsmedel som är mättande och goda, men som inte innehåller allt för mycket kalorier.

Förbränn mer energi

Den andra strategin för viktnedgång bygger på motsatt princip, nämligen att öka sin energiförbrukning under dagen. På det sättet kan du bibehålla samma kost som innan, och trots detta hamna på ett kaloriunderskott då du bränner mer energi genom träning. Detta kan du självklart göra på många olika sätt, men det mest självklara sättet är att utföra mer träningsaktiviteter under dagen, vare sig detta handlar om konditionsträning, styrketräning eller någon annan form av fysisk aktivitet.

Sammanfattningsvis

Det finns otaliga tips och knep som alla lovar dig en mirakulös viktnedgång. De kanske menar att du måste dricka ett visst te, köpa ett visst kosttillskott, eller kanske hoppa runt i ringar fyra gånger medans du nynnar "bort med fettet"... Du förstår förhoppningsvis min poäng. Det finns inget magiskt knep för att gå ner i vikt, och för att det ska hända på ett konsekvent vis måste du följa den grundläggande lagen bakom termodynamik - nämligen att energi varken kan skapas eller förstöras, endast omvandlas. När du har förstått denna princip kommer en viktnedgång inte bara vara lättare att förstå, men även lättare att uppnå. Lycka till!

 

1 Aug 2021