Åtta egenskaper för framgång

Vägen till framgång är inte alltid rak. Faktum är att den sällan är särskilt rak. För Richard St. John har den tagit många vändningar. När han gick på det som i Kanada motsvarar gymnasiet lyckades han inte särskilt bra. Det var knappt att han klarade av att få slutbetyg i alla ämnen. Som tur var insåg han att design var intressant och något att satsa på. Efter att ha utbildat sig inom industridesign och arbetat med det i några år gick han vidare till att arbeta med marknadskommunikation och nådde där stor framgång som egenföretagare. Mitt i den karriären, när han satt i ett flygplan, fick han frågan av en ung flicka bredvid hur man blir framgångsrik och därmed vände hans livsbana igen och han satsade tio år på att ta reda på hur man blir framgångsrik. Hans huvudfråga var vad framgångsrika personer har gemensamt. Efter 500 intervjuer med framgångsrika personer inom diverse områden kom han fram till ett svar. Det är särskilt åtta egenskaper som alla framgångsrika personer har gemensamt. Dessa egenskaper är:

  • Att älska det man gör
  • Att arbeta hårt
  • Att kunna fokusera
  • Att pusha sig själv
  • Att kläcka idéer
  • Att utveckla sig själv
  • Att vilja göra livet bättre för andra
  • Att vara uthållig

St. John har skrivit om sina fynd i boken The 8 Traits Successful People Have in Common, som utkom 2010, där han utvecklar vad varje egenskap mer i detalj innebär. Här nedan följer en sammanfattning av de åtta egenskaperna.

 

Passion: Att älska det man gör

Det finns människor som har som mål i livet att bli rik och det finns människor som hittar något de älskar att göra som de till slut gör så bra att de får en stor bonus i form av mängder av pengar. De som verkligen lyckas, t.ex. atleter, politiker, företagare, forskare och konstnärer, lyckas därför att de har en passion[1] för det de gör. De har ingen dröm om att bli varken framgångsrika eller förmögna. Drömmen är att göra något de har ett genuint intresse för och något de älskar att hålla på med. Elon Musk, som bl.a. är VD för Tesla, hade som ung två stora intressen. Det ena var datorer och det andra var tanken på att ta sig till planeten mars. Dessa två intressen levde kvar och fick honom att så småningom starta ett IT-företag som han sålde för flera miljoner. Han startade därefter ett annat IT-företag som utvecklades till PayPal som han sålde för miljarder. Pengarna han då hade fått ihop räckte för att starta ett rymdföretag (SpaceX), ett elbilsföretag (Tesla) och ett solcellsföretag (Solar City). Idag är han ledare för det mest framgångsrika privata rymdföretaget i världen med planer att frakta människor till mars. Samtidigt har han varit med att utveckla elbilar till rullande datorer. Mannen fullständigt älskar det han gör och därför lyckas han.

 

Att arbeta hårt

Att arbeta hårt är inte detsamma som att ha tråkigt. Ofta är det tvärt om. Det är när man har roligt som man kan hålla på länge. Passionen för det man gör underlättar det hårda arbetet. Det finns dock stunder då det inte är roligt men det som utmärker människor som lyckas är att de kan arbeta hårt även när det tar emot och när de misslyckas. Hårt arbeta innebär inte bara fysiskt krävande arbete utan det handlar minst lika ofta om någon form av mental ansträngning. Att kunna tänka hårt och länge är centralt. Viktigt i sammanhanget är naturligtvis att sova och återhämta sig. De som klarar att arbeta hårt under längre perioder har dock god återhämtning och behöver inte alltid sova så mycket som åtta timmar per natt. Att hoppa över sömnen är dock ingen bra idé. Elon Musk är åter ett strålande exempel på en person som arbetar mycket och hårt. Som VD för två miljardföretag har han inte mycket fritid. Han tycker som sagt om det han gör vilket underlättar när han lägger timma efter timma på att göra raketer och bilar bättre och bättre. Han har dessutom hittat rätt mängd sömn på ungefär sex timmar per natt som gör att han kan arbeta lika hårt nästa dag.

 

Att kunna fokusera

Att kunna fokusera betyder i regel att vara koncentrerad på en sak i taget. St. John menar att detta är centralt men först behöver man tänka brett. När man ska lösa ett problem behöver man sondera terrängen och först samla så mycket information som är möjligt. Med hjälp av all information bildar man sig en uppfattning om läget. Därefter fokuserar man på det som är mest centralt för att ta sig an kärnan i problemet. Fokus betyder inte bara att koncentrera på en sak utan även att kunna stänga ute annat som pockar på. Det finns mycket som stör i vår vardag. Antingen använder man sin mentala kraft till att stänga ute störande faktorer eller så ser man till att befinna sig där man kan få vara ostörd en längre tid. En sak som underlättar förmågan att fokusera är att man är intresserad av området. Det vi är intresserade av kan vi lättare fokusera på. Ointressanta saker som kräver fokus blir vi lättare distraherade från då annat ofta är mer intressant. Om man ägnar sig åt det man älskar är det lätt att fokusera. Relativt lätt i alla fall.

 

Att pusha sig själv

Människor som lyckas har ofta svårigheter med en rad saker. Det kan röra sig om blyghet, om låg självkänsla, tvivel på att något kan genomföras osv. Att pusha sig själv innebär att ta sig förbi dessa hinder. Den som är blyg får lära sig och vänja sig vid att tala inför andra. Den som har låg självkänsla får lära sig att tro på sig själv. Den som tvivlar på det ena eller det andra behöver ta sig förbi dessa tvivel. När elbilsföretaget Tesla var på väg att gå under ekonomiskt för att det saknades många miljoner, innan modell S började sälja, fanns det gott om tvivel men Elon Musk tog sig förbi dessa och kontaktade alla han kunde komma på som ville investera i fortsatt utveckling av elbilar. Det gick vägen. När uppskjutningarna av SpaceX testraketerna misslyckades flera gånger i rad var det lätt att tvivla på att det skulle gå men Musk och hans team pushade sig själva och lyckades till slut. Att pusha sig själv handlar mycket om att ta sig förbi sina egna tillkortakommanden och inte låta dem stå i vägen.

 

Att kläcka idéer

För att lyckas behöver man kläcka idéer. Med andra ord behöver man vara kreativ. Enligt St. John kan alla vara kreativa. I alla fall inom något område. Att kläcka idéer innebär inte enbart att komma på något som ingen annan har kommit på. Det innebär också att förbättra något som redan finns. Richard Branson har inte uppfunnit flyget eller långdistansresor. Hans affärsidé är att göra flygupplevelsen för resenären så trevlig och behaglig som möjligt. Det är många som vill ha just det. Elon Musk var inte först med att uppfinna elbilen. Faktum är att han inte ens var först med att starta företaget Tesla. Han kom in i ett mycket tidigt skede som investerare. Under företagets fortsatta utveckling har han bidragit till en rad förbättringar både i en visionär mening och på detaljnivå. Däremot var han först med skapa en internetbank, det som senare kom att bli PayPal som köptes upp av eBay. Nu är det inte heller enbart företagare, uppfinnare och konstnärer som kläcker idéer. Höjdhopparen Dick Fosbury upptäckte att det var lättare att komma högt om man vände sig i luften så att ryggen och vaderna gled över höjdhoppsribban istället för den då gällande sax-stilen. Idag hoppar alla stora höjdhoppare flopp-stilen, som den bakvända stilen kallas. Inom längdskidåkning upptäckte flera åkare under 1970-talet och 1980-talet att det gick snabbare att skejta med en eller båda skidorna än att diagonala. Den person som fick äran för att ha förfinat denna stil var Bill Kock från USA som tack vara skate-stilen vann den totala världscupen 1982 helt enkelt för att det går snabbare att åka skidor på detta vis. Den flerfaldige olympia- och världsmästaren i simning Ryan Lochte, som fortfarande har det gällande världsrekordet i 200 meter medley, lärde sig från sitt ryggsim att han var bättre på att simma på rygg under vatten än att simma på mage. När han tävlade i andra grenar än ryggsim, t.ex. frisim, valde han helt enkelt att efter att ha gjord en vändning (när man skjuter ifrån med benen mot kaklet) att lägga sig på rygg och kicka under vattnet, så kallade delfinkickar. På detta sätt kunde han simma tiondelar snabbare under ett lopp totalt.

Detta är några väldigt påtagliga exempel på hur enskilda eller team har nått framgång. Det finns naturligtvis en mängd idéer som inte har lett till någonting och idéer som förändrar livet i det lilla utan att det får uppmärksamhet från större massor. Utan nya idéer eller förbättringar av redan befintliga idéer händer det inte så mycket. Alltså är detta en självklar komponent för att nå framgång.

 

Att utveckla sig själv

Att pusha sig själv innebär att ta sig förbi hinder medan att utveckla sig själv innebär att bli bättre och bättre. De som redan är framgångsrika uppvisar en ständig vilja att bli bättre på det de gör. För att det ska bli möjligt behöver man reflektera, tänka om, lära, träna och träna ännu mer. Elon Musk har gjort sig känd för att ställa höga krav på sina medarbetare men det kan han med gott samvete göra för att han helt enkelt ställer ännu högre krav på sig själv. Han ser hela tiden till att läsa mycket, reflektera och analysera, för att inte stagnera. Hans sätt att leda andra har också utvecklats då han hela tiden har velat bli bättre som VD. För att nå framgång kan man inte nöja sig med vad man kan utan hela tiden sträva efter att kunna mer eller kunna bättre.

 

Att vilja göra livet bättre för andra

Den sjunde egenskapen handlar om att ge andra något av värde. Som entreprenör eller uppfinnare gör man inte enbart saker för sig själv utan i allra högsta grad något för andra. Alla privata och offentliga verksamheter är till för andra än sig själva. De erbjuder tjänster och produkter som andra behöver. Om man glömmer det glömmer andra snart bort att man finns. Centralt för de som når framgång är att de förstår andras behov och är duktiga på att tillgodose dessa behov. Vissa, som Elon Musk, tänker större. Han vill inte bara ge bilentusiaster en fantastisk och säker körupplevelse. Han vill även bidra till en bättre värld med renare luft och mindre växthusgaser i atmosfären. Musk är dessutom redo för det värsta. Om vi inte kan leva kvar på planeten Jorden ska det inom en snar framtid vara möjligt att bosätta sig på Mars. Själv har han inga planer på att resa till Mars. Han vill bara göra det möjligt för andra. För mänskligheten.

Nu behöver det inte röra sig om så storslagna motiv. Oprah Winfrey vill sprida livsberättelser, bilda och inspirera andra. J. K. Rowling vill underhålla och inspirera genom sina böcker. Bill Gates vill göra det lättare för andra att använda datorer. Larry Page och Sergey Brin vill göra det lättare för andra att få den information de behöver eller erbjuda andra att deras information ska nå fram till den tänkta målgruppen. Mark Zuckerberg med flera vill göra det lättare för oss att hålla kontakt. Atleter kan även de göra det bättre för andra. Genom att prestera på toppen av sin förmåga kan vi andra fascineras, inspireras och njuta. På ett mer indirekt sätt blir många atleter ambassadörer för någon form av välgörenhetsinsats. Sarah Sjöström, olympiamästare och världsrekordhållare i fjärilssim, samarbetar med Barncancerfonden.

 

Att vara uthållig

Uthållighet kan ta sig uttryck på flera sätt och i flera situationer. Man kan vara uthållig över tid. Det kan ta lång tid att lyckas med något och då gäller det att tro på sin idé och hålla ut tills det fungerar. Man kan vara uthållig genom motgångar. Efter misslyckanden eller sjukdom är det lätt att tappa tron på sig själv. Den som är uthållig jobbar vidare. Man kan vara uthållig mot kritik. Att lyssna på den kritik man får är nyttigt och ibland livsviktigt men det gäller att inte slås ned av kritiken och hålla ut. En person som höll ut var J. K. Rowling. Hennes första Potter-manus blev refuserat av tolv förläggare innan hon till slut fick ett kontrakt. Det är lätt att ge upp efter så många bakslag. SpaceX skickade upp ett antal misslyckade raketer innan de fick en raket att göra jobbet, vilket var att skicka upp en satellit i omloppsbana runt Jorden. Detta fick inte Elon Musk och hans medarbetare att ge upp. De sökte efter felen, det var varje gång något nytt fel som fick raketen att explodera efter start, och åtgärdade dem till nästa försök. Som privatfinansierat företag har man bara ett visst antal försök på sig innan pengarna tar slut. Liknande statliga projekt har också börjat med en lång rad misslyckanden med att få upp raketer eller att få dem att inte explodera när de har kommit upp en bit i atmosfären. Det krävs ledare som är uthålliga och envist riktar in sig på målet.

Ibland när någon slår igenom medialt är det lätt att tro att denna någon kom från ingenstans och hade lyckan att bli upptäckt. Så är det nästan aldrig. De som blir upptäckta har enträget och uthålligt hållit på med det de är bra på under många år innan de blir upptäckta. Det sägs ofta att Carola Häggkvist slog igenom över en natt 1983 men trots sin unga ålder hade hon utvecklat och förfinat sin sångröst länge. Ett sådant genomslag kunde inte hända vem som helst. Hon var helt enkelt redan som 16-åring en fullfjädrad sångerska. Oavsett om man slår igenom under tonåren eller efter 40 föregås genombrottet av mycket arbete och en envis övertygelse om att det ska gå. Komikern och skådespelaren Steve Martin slog igenom när han var 34 och blev internationellt känd när han var runt 40. Det var uthållighet och övning som tog honom dit.

 

Avslutande funderingar

Richard St. John börjar avsiktligt med att presentera kärlek till det man gör och avslutar med att presentera uthållighet. Dessa två egenskaper är kanske de mest centrala för att lyckas. Brinn för det du gör och håll ut. Om man gör det tillräckligt länge blir man bättre och till slut är man bra nog för att andra ska uppleva en skillnad i livet av det man gör. St. John understryker att det inte, hos de som har lyckats, är pengar och rikedom som är målet utan att det är en konsekvens av att alla åtta eller flera av de åtta egenskaperna finns hos individen.

Det finns både fördelar och nackdelar med att göra intervjuer. Fördelen är att man kommer nära inpå en människa och får denna att reflektera och tala om avgörande händelser i sitt liv. Det blir påtagligt och inlevelsefullt. En nackdel är att den som blir intervjuad lätt sätter en etikett på sina framgångar baserat på vad man tror är orsaken snarare än vad som är den faktiska orsaken. Det man tror kan bygga på föreställningar om vad som borde leda till framgång. Man säger ofta att hårt arbete leder längre än talang. Personer som är tondöva kan aldrig lära sig sjunga rent hur mycket de än tränar. Utan någon slags talang är det kört att nå den absoluta toppen eller att ens lyckas i några bredare kretsar (mamma tycker att du sjunger fint). Det finns sannolikt de som har jobbat hårt och länge och ändå inte har nått någon framgång men dessa finns inte med i St. Johns studie. Å andra sidan räcker det inte med talang om man har goda anlag. Detta behöver övas upp och förfinas vilket kräver hårt arbete. Så visst är hårt arbete av stor betydelse men vi kanske säger det för att vi tror mer på det än på talang. En annan nackdel är att det är intervjuaren som ska skapa ett mönster av vad ett flertal personer har sagt och då kan det lätt påverkas av vad intervjuaren tror eller vill se. Man skapar mönster och kategorier utifrån ett sätt att sortera och tolka. I sitt material har St. John underlag för 300 potentiella framgångsfaktorer. Han har gjort ett omfattande och fantastiskt arbete med att utföra intervjuerna och ta fram åtta nyckelegenskaper. I slutändan är det hans bild av fenomenet. Det kan finnas annan forskning som skapar en annan bild.

När man gör experiment och/eller statistisk analys är det lättare att se vilka faktorer som påverkar och vilka som påverkas. Att följa människor innan de når framgång, om de ens gör det, och se vad de hade från början eller saknade kan vara minst lika intressant. Baklänges eller framlänges analys kan därför ge olika svar. St. John med flera utgår ifrån människor som redan har lyckats och är erkänt framgångsrika inom sina områden. Det är alltså en baklänges-analys. Man utgår ifrån en erkänd framgång och letar sig tillbaka till hur personen nådde framgång. Många forskare tittar på slumpmässigt utvalda människor och ser vad som händer med dem. Vissa når framgång medan andra inte gör det. Detta tillvägagångssätt, att göra en framlänges-analys, kräver mer kontroll och kan därför ge säkrare svar.

 

Fotnot

[1] Forskare skiljer mellan harmonisk passion och tvångsmässig passion. Den senare är ofta relaterad till ohälsa. Det är den första som oftast avses när man studerar framgång.